Premieră la Spitalul Militar Central: prelevare de cord de la o pacientă în moarte cerebrală. O inimă tânără va bate, în alt piept, salvând o viață (VIDEO)

O echipă multidisciplinară a realizat, vineri, prima prelevare de cord la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”. Unitatea este acreditată pentru transplant de organe din februarie 2014, dar abia acum a realizat prima prelevare de cord, procedură care s-a derulat în cadrul protocolului de prelevare multi-organ şi multi-ţesut.

Donatorul a fost o pacientă, internată în stare critică în Secţia ATI, o tânără, în vârstă de 20 deani, declarată în moarte cerebrală, pe baza diagnosticelor formulate de o echipă medicală multidisciplinară.

Vineri dimineața, s-a intrat în sala de operații pentru prelevarea de organe. Clamparea aortei s-a realizat la ora 07.30, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant ANT, de către echipe medicale specializate de la: Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București, condusă de d-nul Profesor universitar dr. Horațiu Moldovan; Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg Mureș, d-nul Profesor universitar dr. Horațiu Suciu; Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), coordonate de d-nul dr. Radu Zamfir, Director al Agenţiei Naţionale de Transplant şi de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, condusă de dr. Ştefan Păun.

După prelevare, cordul a ajuns să fie transplantat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, aceasta reprezentând o realizare a echipei medicale – reluarea activătăţii de transplant cardiac după o perioadă de 20 de ani de întrerupere. Beneficiarul cordului transplantat este un tânăr de 32 de ani, aflat pe lista de așteptare de nouă luni, care a avut un scor foarte bun în privința potrivirii cu cordul prelevat.

Rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar ţesuturile osteo-tendinoase recoltate au fost predate către Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina, unde acestea sunt carantinate, validate, stocate şi apoi distribuite (conform cererilor de solicitare), către clinicile de ortopedie şi traumatologie a spitalelor cu care Banca are încheiate  protocoale de colaborare.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a  obţinut, încă din februarie 2014, acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru desfăşurarea activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii, precum şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule umane, în scop terapeutic, fiind, până la acest moment singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri.

Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a avut loc în data de 8 decembrie 2015.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea