Premierul Orban și-a asumat conducerea CNSU. Prima decizie vizează declararea stării de alertă

Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că în cursul acestei zile Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă  va declara starea de alertă.

Astăzi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va declara starea de alertă în cadrul situaţiei de urgenţă provocate de epidemia de coronavirus. Tot astăzi, odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate şi ele vor fi stabilite în baza Ordonanţei 21, care reglementează situaţiile de urgenţă, răspunsul autorităţilor la situaţiile de urgenţă şi care stabilesc starea de alertă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem faţă în continuare provocării generate de această epidemie”, a declarat Orban.

El a anunţat că a luat decizia modificării Ordonanţei 21 şi să îşi asume conducerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Ludovic Orban va fi secondat de trei vicepreşedinţi: ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, şi şeful Departamentului de Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Totodată, premierul Orban le-a cerut miniștrilor să emită ordinele privind normele de sănătate şi de securitate în muncă care trebuie respectate în toate activităţile.

 “Toate măsurile necesare vor fi adoptate de Comitetul Naţional de Situaţii de Urgenţă şi de asemenea vă solicit tuturor miniştrilor să emiteţi, împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi de asemenea cu colaborarea Consiliului de Suport Tehnico-Ştiinţific care fundamentează deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, toate ordinele privind normele de sănătate şi de securitatea muncii care trebuie respectate în toate activităţile, atât pentru activităţile pentru care nu au existat restricţii până acum şi unde este necesară impunerea acestor norme, cât şi în domeniile pentru care se ridică restricţiile. Aici este vorba de regulile privitoare la circulaţia mijloacelor de transport public, este vorba de regulile privind funcţionarea spaţiilor comerciale, regulile privind funcţionarea hotelurilor, regulile privind funcţionarea frizeriilor, coafururilor şi tuturor categoriile de activităţi pentru care se ridica restricţiile şi unde este necesară o reglementare foarte serioasă a măsurilor de sănătate publică pentru protejarea cetăţenilor români”, a spus Ludovic Orban.

Premierul le-a cerut românilor, să fie responsabili ca şi până acum.

 “Către cetăţenii români transmit un mesaj foarte simplu: fiţi responsabili ca şi până acum, respectaţi toate măsurile care sunt instituite de autorităţi pentru că aceste măsuri nu au alt scop decât acela de a vă apăra sănătatea, de a vă apăra viaţa, de a vă feri de pericolul infectării cu Covid-19”, a mai spus Orban înaintea ședinței de Guvern.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea