Preparat culinar specific sărbătorilor de iarnă, prietenos cu silueta. Dr. Mihaela Bilic îl recomandă

Pe lângă cadouri și zâmbete, sărbătorile de iarnă înseamnă și bucate tradiționale. Trebuie să fim însă atenți ce și, mai ales, cât mâncăm, pentru a nu avea probleme de sănătate. Există însă și un preparat culinar specific acestei perioade, prietenos cu silueta. Medicul Mihaela Bilic ne recomandă să-l mâncăm, însă fără pâine.

Într-o declarație publică, dr. Mihaela Bilic susține că piftia, preparat tradițional specific mesei de Revelion, este foarte prietenoasă cu silueta. „Piftia primește premiul I pentru conținut dietetic. Piftia este, de departe, elementul prietenos cu silueta de la masa de sărbători. Este vorba de fapt despre o carne fiartă în care zeama s-a coagulat prin existența gelatinei. Este bogată în colagen. Avem acolo oasele care au fiert – esențial este să avem oase puse la fiert. Nu se folosește carne de categoria I, ci mai degrabă picioare, urechi, șorici, tot felul de elemente de mâna a doua, dar care sunt extrem de gustoase și care au mult colagen și această piftie este de fapt un rasol care a fost pus la întărit. Nu avem niciun fel de pericol pentru siluetă. Nu avem limită de cantitate la piftie dacă nu o mâncăm cu pâine.”, a explicat Mihaela Bilic.

În ceea ce privește salata beouf, un al preparat specific săbătorilor de iarnă și nelipsit de pe mesele românilor, medicul Mihaela Bilic recomandă mare atenție în ceea ce privește maioneza. „Până la maioneză, totul este dietetic și în regulă din punct de vedere nutritiv: avem cartoful fiert, avem rădăcinoase – morcov, păstârnac, unele persoane pun și țelină. Avem mazăre, murături – care sunt extrem de sănătoase pentru că dacă punem castraveții în saramură au și efect probiotic”, a spus Mihaela Bilic. La maioneză se pot dezechilibra lucrurile: ea de fapt înseamnă foarte mult ulei. Uleiul are mai multă grăsime decât untul. În ulei avem 100% grăsime – 10 grame de grăsime ură la lingură – pe când în unt avem 80% grăsime și 15% apă. Maioneza nu trebuie să fie din belșug pentru că, altfel, cuvântul salată chiar nu își are rostul” a mai spus medicul Mihaela Bilic.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea