Prețul medicamentelor esențiale din România, media celor mai mici trei prețuri din celelalte state ale UE

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat un ordin privind modificarea normelor privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman.

Prin noile reglementări este introdusă o nouă categorie de produse farmaceutice, medicamentele esenţiale. Pentru acestea, preţul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei preţuri din statele din Europa

Lista medicamentelor esenţiale nu a fost stabilită încă, dar urmează să fie aprobată în termen de 30 de zile din momentul în care modificările vor intra în vigoare.

Potrivit Ministerului Sănătății, un medicament este considerat esențial dacă întrunește două condiții: se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi se regăsește pe lista de medicamente decontate 100% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Prin aceste modificări, asigurăm disponibilitatea unor medicamente esenţiale pentru pacienţii din România. Pentru medicamentele pentru care există autorizaţie de punere pe piaţă în România, pericolul de retragere din ţară se diminuează considerabil şi, totodată, piaţa din România devine atractivă pentru medicamentele esenţiale care nu au autorizaţie de punere pe piaţă în acest moment, scopul fiind de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente în farmacii şi spitale“, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, citată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.  

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea