Prima plângere penală în cazul incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Rudele unui pacient ars de viu cer despăgubiri de 1 milion de euro

La aproape două săptămâni de la tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț, rudele pacienților morți în incendiu cer să li se facă dreptate. Familia unuia dintre bolnavii care au ars de vii la spital a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în care acuză unitatea medicală de ucidere din culpă. De asemenea, rudele pacientului cer despăgubiri de 1 milion de euro.

În plângerea penală înaintată procurorilor de la PÎCCJ, rudele pacientului Ion Toma susțin că personalul medical ar fi încercat să ascundă faptul că bărbatul a murit în incendiul care a cuprins secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț: „Având în vedere comunicările provenite de la spital, în sensul că o parte dintre cei care au fost internați pe secția ATI ar fi decedat în UPU din cauze conexe COVID-19 și nu ca legătură directă a incendiului, este necesar să urmărim acest fir logic și medical pentru săptămâna 9-15 noiembrie, ultima săptămână în care Ion Toma a mai fost în viață”, se arată în plângerea penală .

Mai mult, la același document oficial sunt anexate acte medicale prin care este evidențiat faptul că pacientul a murit, de fapt, din cauza expunerii la foc și fum, provenite din secția ATI. „Observăm aici, ca și în cazul COLECTIV, că avem o insuficiență ORGANICĂ multiplă, ceea ce duce cel puțin rezonabil la concluzia că moartea lui TOMA ION s-a datorat expunerii la fum și foc, provenite din secția ATI a spitalului Piatra Neamț”, se mai arată în plângerea penală.

Rudele cer despăgubiri de 1 milion de euro spitalului în care pacientul a fost tratat. Aceasta este prima plângere penală pe care rudele victimelor incendiului au depus-o la Parchetul General. Procurorii PÎCCJ au deschis la rândul lor o anchetă după ce au preluat dosarul penal deschis inițial de magistrații Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț. Deocamdată probatoriul este încă analizat, urmând ca anchetatorii să stabilească adevărata cauză a incendiului.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea