Prima slujbă de Înviere fără credincioși în biserici. Mesajul PF Daniel:”Isus Hristos să binecuvânteze medicii și pe toți cei care ajută pe cei bolnavi!”

Pentru Biserica Ortodoxă Română și credincioșii săi, Paștele 2020 a însemnat o premieră tristă: prima slujbă de Înviere fără credincioși în biserici. Lumina sfântă a fost dusă enoriașilor de voluntari din fiecare parohie. Oamenii care au dus lumina au fost echipați cu mască și mănuși, în general, iar alții au purtat combinezoane. Ei au plecat din locașurile de cult încă de la ora 20,00 și au mers din poartă în poartă, de la o scară de bloc la alta, pentru a le duce creștin-ortodocșilor Lumina învierii și a spune împreună ”Hristos a Înviat!”.

Pentru cei mai mulți credincioși, distanțarea față de biserică a adus tristețe, dar și resemnare. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au îndemnat la respectarea regulilor instituite prin ordonanțe militare. În mesajul său către credincioși, patriarhul BOR, PF Daniel a îndemnat la solidaritate cu cei bolnavi și săraci, la rugăciune pentru medici și cei care îngrijesc bolnavi:

”Anul acesta serbăm Sfintele Paști într-o vreme de tristețe, într-o vreme de pandemie care răspândește oamenilor teamă: teamă de îmbolnăvire și de moarte. Iar autoritățile de stat sunt nevoite să ia măsuri de oprire a răpândirii bolii. În acest context, Biserica suferă mult deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună, în aceeași biserică, în același locaș de cult, cu credincioșii. Casele credincioșilor din parohii devin, astfel, paraclise sau capele familiale care, prin rugăciune, țin legătura cu bisericile din parohii mărturisind credința comună în Hristos Cel Răstignit și Înviat. Trebuie să arătăm și noi în jurul nostru iubire smerită și milostivă, față de toți oamenii, dar, mai ales, față de cei bolnavi și săraci, singuri și întristați. Să ne rugăm Mântuitorului Isus Hristos Cel Răstignit și Înviat să binecuvânteze pe toți medicii și pe toți cei care ajută pe cei bolnavi, dar și pe cei care lucrează pentru binele poporului român. Ne rugăm Domnului Isus Hristos cel Înviat din morți să dăruiască poporului român și lumii întregi sănătate și ajutor, speranță, pace și bucurie! ”

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea