Primarii din localitățile rurale abia fac față românilor veniți din zonele de risc. Situații halucinante ies la iveală

În plină pandemie de coronavirus, când medicii și autoritățile fac eforturi supraomenești să limiteze pe cât posibil numărul îmbolnăvirilor, cei mai greu de stăpânit sunt cei care vin din zone critice ale lumii și care trebuie să stea în izolare la domiciliu, pentru a nu-i pune în pericol pe ceilalți.

În județul Buzău, numai în ultimele ore au fost date 10 amenzi celor prinși că nu stau în case, așa cum le-a fost recomandat și cum trebuie să procedeze orice român care vine acasă din străinătate. Fiecare individ care nu a fost găsit la domiciliu în timpul controalelor efectuate de autorități a primit o amendă de 20 de mii de lei. În total, în ultimele trei zile, autoritățile din Buzău au aplicat 15 sancțiuni în cuantum de 300.000 de lei  

În localitatea buzoiană Costești, 37 de cetățeni au venit în ultimele zile din străinătate. Cu toții trebuie să stea închiși în case. Practic însă, lucrurile nu stau așa.  Oamenii ies la cumpărături sau își vizitează rudele. O situație de-a dreptul halucinantă s a înregistrat la Costești unde persoane care ar fi trebuit să stea izolate au mers la un priveghi.

 ” A murit cineva și au trecut prin fața sicriului și după aceea s au retras la domiciliu. Am dus muncă de lămurire că nu trebuie să părăsească curtea, dar…. au fost 6-7 rude pe la sicriu. Da, erau în izolare. O chestiune de câteva minute, n-au stat mai multe. A fost acolo și echipa noastră de la Primărie, și poliția, le-am dat dezinfectanți și au păstrat distanța față de ceilalți”, a declarat primarul Constantin Moise.  Tot aici, un alt cetățean care trebuia să fie închis în casă a fost găsit în orașul Buzău, la cumpărături.  Și la Râmnicelu, sunt zeci de persoane venite din străinătate. Primarul Dumitru Stanciu recunoaște că nu poate garanta că toți acești români veniți acasă respectă regula izolării la domiciliu. Iar situația va deveni și mai greu de controlat odată cu apropierea sărbătorilor pascale când în comună, la fel ca peste tot, e așteptat un număr mare de romani din zone precum Spania, Italia și alte țări lovite de coronavirus. La fel și la Calvini, și în alte localități buzoiene unde primarii nu reușesc să țină evidența clară a celor veniți de peste granițe, și care trebuie să sta închiși în case.

Începând de joi. amenzile pentru nerespectarea izolării la domiciliu sau a carantinei au fost înăsprite drastic. În plus, de acum au dreptul să aplice sancțiuni și primarii nu doar medicii epidemiologi.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea