Primul transplant de uter realizat cu succes în Marea Britanie. Donatoarea a fost chiar sora pacientei

O tânără de 34 de ani Anglia a deveni prima pacientă din această țară care a beneficiat de un transplant de uter. Cea care a donat organul este chiar sora sa, în vârstă de 40 de ani. 

Tânăra care a primit un nou uter s-a născut cu o malformație congenitală extrem de rară din cauza căreia uterul său nu s-a dezvoltat suficient, dar din fericire, ovarele erau funcționale. Mai mult tânăra a făcut câteva tratamente de fertilitate și a reușit să obțină 8 embrioni pe care vrea să-i implanteze în noul uter. 

Operația s-a realizat într-un spital din Oxford, Marea Britanie, de către o echipă de chirurgi coordonată de medicul Richard Smith. „Întreaga operație a avut o puternică încărcătură emoțională. Cu toții ne-am temut cumva pentru sănătatea pacientei”. 

La câteva săptămâni de la intervenție, tânăra a avut și prima sa menstruație, însă ca în cazul altor pacienți cu transplant ea trebuie să ia medicamente imunosupresoare pentru ca organismul să nu respingă organul. Uterul i-a fost donat de către sora sa, în vârstă de 40 de ani, mama a doi copii. 

În anul 2014, o femeie din Suedia a devenit prima mamă care a născut un copil, după ce a primit un uter, de la o femeie de 60 de ani. În Marea Britanie, aprobarea pentru transplanturile de uter s-a realizat în 2015. La nivel mondial au fost efectuate 100 de operații de transplant de uter în țări precum Turcia, India, Brazilia, Cehia, Germania sau Franța. 

Tags: ,
Ți-ar putea plăcea
De interes