Prioritatea la vaccinare pentru profesori, șansa deschiderii în siguranță a școlilor

Intens mediatizată în ultimele săptămâni, deschiderea școlilor împarte din nou societatea în două tabere. În timp ce unii vor revenirea în clase, alții sunt de părere că atât profesorii, cât și elevii sunt supuși riscului infectării cu noul coronavirus. Specialiștii sunt însă de părere că școala ar fi putut fi deschisă în condiții de siguranță dacă autoritățile ar fi luat în calcul vaccinarea timpurie a profesorilor.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a început oficial în România pe data de 27 decembrie. În prima etapă au fost incluși doar angajații sistemului medical. Specialiștii susțin însă că, alături de cadrele medicale, în acesată etapă, ar fi trebuit incluși și profesorii. „Aș fi vaccinat în această primă etapă profesorii care să-i imunizez pentru că acolo este riscul de a transmite mai departe boala către familii. În momentul în care ei sunt imunizați pot deschide mult mai lejer această școală. Dacă profesorii ar fi fost vaccinați și convinși să se vaccineze, pentru că vedeți că și în rândul lor sunt mulți care nu acceptă vaccinarea, într-un proces de peste 70% atunci șansele erau de a ține sub control situația” a precizat dr. Virgil Musta, în direct la Medika TV.

La fel ca în septembrie, când anul școlar a început, școlile s-au deschis în baza scenariilor verde, galben și roșu. Epidemiologii atrag însă atenția că indicatorii folosiți pentru definirea scenariilor s-au modificat, iar acest aspect creează o imagine mai puțin favorabilă a situației din comunitățile unde școlile se află. „Ceea ce mă îngrijorează este ridicarea acestor indicatori. Noi suntem tot mai relaxați la fiecare etapă. Acum, iarăși nu știm dacă incidența începe la 1/1000 sau la 1,5/1000 de locuitori. În septembrie era 1/1000 de locuitori. De asemenea, riscul în mediul urban este mult mai mare decât într-un sat unde este o singură clasă” a explicat dr. Octavian Jurma, pentru Medika TV.

În funcție de evoluția epdemiologică din fiecare localitate a României, școlile se vor redeschide începând cu 8 februarie. În localitățile aflate în scenariul verde, vor merge la școală toți elevii și preșcolarii. În cele aflate în scenariul galben, vor putea participa la cursuri preșcolarii, elevii claselor primare, precum și cei din anii terminali de gimnaziu și liceu. În cazul în care o localitate se află în scenariul roșu, vor putea intra în clase doar preșcolarii și elevii din ciclul primar.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea