Prof. dr. Maria Dorobanțu: ”Încerc să le transmit studenților mei nu doar cunoștințe, ci dorința de a cunoaște. Nu trebuie să îi oprească vreo dificultate!”

Șeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului de Urgențe Floreasca, prof. dr. Maria Dorobanțu, vorbește, în ediția de săptămâna aceasta a emisiunii JURNAL DE VIAȚĂ, realizată de Cătălina Jingoiu, despre provocările zilnice ale profesiei și despre rețeta personală a reușitei în medicină. Medic cardiolog cu o experiență de peste patru decenii, membru al Academiei de Științe Medicale și membru corespondent al Academiei Franceze de Medicină, fondator și președinte al Societății Române de Hipertensiune Arterială, prof. univ. Maria Dorobanțu este și șeful Catedrei de Cardiologie și Medicină Internă a Facultății de Medicină din cadrul UMF Carol Davila, poziție care îi asigură un permanent contact cu studenții și doctoranzii.

În cadrul interviului acordat Medika TV, Maria Dorobanțu a vorbit despre premisele unei cariere reușite în medicină: ”Trebuie să existe o onestitate în a alege profesia. Când te hotărăști să faci medicină știi că vei face o profesie grea, o profesie care, uneori, e de sacrificiu, care îți solicită multe ore de studiu zilnic…Deci, primul lucru acesta este: să știi că te așteaptă o viață grea, de studiu permanent, de sacrificiu în privința timpului liber și a timpului cu familia. În al doilea rând, trebuie să ai o rigoare deosebită în ceea ce faci, să ai permanent dorința de a progresa, curiozitatea de a afla ce se întâmplă în specialitatea ta, să încerci chiar să fii cu un pas înainte, dacă se poate, dar niciodată să nu cedezi în fața unui obstacol.”

În același interviu prof. univ. Maria Dorobanțu vorbește și despre relația cu rezidenții din spital. Recent, la Editura Medicală a apărut lucrarea cu titlul ”Cardiologia într-un spital de urgență, de la prezent la viitor””, sub coordonarea Mariei Dorobanțu, volum realizat cu rezidenții pe care i-a îndrumat în ultimii ani. ”Sunt cazuri clinice deosebite pe care le întâlnim aici și care, pentru a fi rezolvate, necesită mult studiu, o investigație specială și comentarii, ulterior, deosebite. I-am antrenat pe cei mai ambițioși, cei pe care s-au remarcat prin a fi foarte studioși, conștiincioși, foarte deschiși la minte. Orice
le-aș fi dat cred că nu i-ar fi mulțumit mai mult decât această oportunitate de a scrie într-o carte.”
spune prof univ. dr. Maria Dorobanțu.

Ediția din această săptămână a emisiunii JURNAL DE VIAȚĂse difuzează sâmbătă, 30 noiembrie, de la orele 17,00 și 21,00, și duminică, 1 decembrie, de la ora 17,00.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea