Reprezentanții pacienților: “A apărut turismul de vaccinare anti-COVID”

Reprezentanții asociațiilor de pacienți din țara noastră cer autorităților să rezolve problemele pe care le înregistrează platforma de programare pentru vaccinul anti-COVID.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, a reclamat, la RFI, că numărul bolnavilor cronici care au fost programați la vaccinare este infim în comparație cu numărul real al bolnavilor aflați în evidențele medicilor.

Potrivit informațiilor oficiale, numărul bolnavilor cronici programați până ieri se ridică la 193.557 de persoane, iar cei care se programează acum nu vor fi imunizați decât spre sfârșitul lunii martie. Gănescu spune că platforma trebuie “resuscitată”, astfel încât să fie mai accesibilă.

Avem cel puțin 3 – 4 milioane de pacienți cronici. Noi dorim să ne vaccinăm pentru că putem avea complicații multiple în urma infectării cu SARS-CoV-2. Mulți pacienți nu s-au putut programa pentru vaccinare. Știm cu toții că au fost probleme cu platforma, inclusiv eu am avut probleme pentru că platforma nu m-a recunoscut ca bolnav cronic. Din păcate, Call-Center-ul merge greoi, nu foarte multă lume s-a programat astfel, pentru că se așteaptă zeci de minute. Consider că ar trebuie suplimentat personalul astfel încât să se desfășoare mai repede lucrurile, mai ales atunci când nu funcționează platforma”, a spus Radu Gănescu.

Președintele COPAC a mai spus că modul în care s-au făcut programările nu le-a oferit prioritatea clamată de autorități categoriilor vulnerabile pentru a fi imunizate. Totodată, acesta a vorbit și despre apariția unui fenomen: turismul de vaccinare – persoane care, negăsind locuri disponibile în localitatea de domiciliu, se programează la vaccin în alte localități.

Din păcate, la ora actuală, mulți pacienți au fost programați pentru sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie. Având în vedere că etapa a doua s-a aglomerat cu mult mai multe categorii, în afara persoanelor în vârstă și a celor cu boli cronice, această aglomerare a făcut ca și centrele de vaccinare să se aglomereze, mai ales că în etapa a doua trebuie să vină la rapel și persoanele vaccinate în prima etapă. Cei care sunt mari angajatori au reușit să-și programeze și vaccineze personalul. Vorbim de sute de mii de persoane. Iar noi cronicii și persoanele peste 65 de ani (poate mulți dintre cei în vârstă n-au reușit online pentru că nu au avut acces) care trebuia să ne programăm pe persoană fizică, nu am mai avut loc. Deja a apărut turismul în ceea ce privește vaccinarea, locuiești în Craiova și te vaccinezi la Calafat sau locuiești în București și te vaccinezi în Giurgiu„, a mai spus, la RFI, președintele  Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes