”Respect și mai multă putere pentru pacient”. Persoanele asigurate vor putea accesa lista de deconturi făcute de CNAS pe numele lor

Un proiect de lege adoptat, miercuri de Camera Deputaţilor prevede trnsparentizarea deconturilor făcute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru fiecare persoană asigurată.  

Astfel, pacienții asigurați vor putea accesa lista cu deconturile efectuate de CNAS pentru servicii medicale, dispozitive medicale, medicamente, materiale sanitare.

„La cerere, casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată, comunică în termen de 45 de zile persoanei lista cu serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care a beneficiat persoana asigurată în anul precedent, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat, precum şi a datei efectuării/eliberării acestora”, arată proiectul de act normativ.

Lista cu decontările de care a benficiat asiguratul va putea fi accesată şi prin intermediul dosarului electronic al pacientului.

Iniţiatorul proiectului, deputatul USR Tudor Pop, susţinerea că actul normativ „deschide un front de luptă” împotriva corupţiei din sistemul de asigurări de sănătate.

„Astăzi USR a mai făcut un pas mai departe spre ceea ce ne dorim de la sistemul de sănătate: respect şi mai multă putere pentru pacient. De data asta e vorba despre puterea asiguraţilor de a verifica ce anume şi cât se decontează de către CNAS în numele lor. Pe 29 noiembrie 2017 am depus alături de Dan Barna şi Cristian Ghinea, o propunere legislativă care deschide un front de luptă impotriva coruptiei din sistemul de asigurari de sanatate, oferind asiguraţilor acces la absolut toate cheltuielile decontate in numele lor”, a scris deputatul USR, miercuri, pe Facebook.

„Practic, fiecare asigurat să poată suprapune raportul de cheltuieli de la CNAS peste serviciile medicale oferite în realitate – ceea ce în alte democraţii e o banalitate. Astfel, asiguraţii vor putea vedea exact ce decontări s-au făcut în numele lor şi pot reclama posibile fraude făcute în numele lor. Înainte de această iniţiativă, accesul era foarte greoi şi extrem de limitat, asiguraţii primind rapoarte, şi acelea foarte întârziate, doar pentru serviciile medicale oferite”.

Pop mai susţine că „zeci de milioane de lei” se duc în „buzunarele Mafiei din Sănătate”.

„Cu votul de azi acceptăm, în sfârşit, faptul că avem o problemă uriaşă cu decontările fictive. Şi cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele Mafiei din Sănătate şi nu pe îngrijirea pacienţilor. Mi-aş fi dorit foarte mult să păstrăm în proiect opţiunea ca fiecare asigurat să primească şi o scrisoare anuală cu totalitatea cheltuielilor, aşa cum este de pildă în Austria. Este cea mai eficientă cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari şi incapacitatea administrativă de a face acest lucru”, a mai transmis politicianul.

Proiectul a fost respins de Senat, însă deoarece Camera Deputaţilor este forul legislativ decizional în acest caz, legea va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea