Restructurare la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății după retragerea SUA

După retragerea celui mai mare și mai important donator al său, Statele Unite ale Americii, Organizația Mondială a Sănătății și-a redus bugetul pentru anul 2026-2027 de la 5,3 miliarde de dolari, la 4,2 miliarde de dolari.

Totodată, bugetul programului agenției ONU pentru sănătate în anul 2024-2025 a fost de 6,8 miliarde de dolari.

În ciuda reducerii de 1,7 miliarde de dolari, planul bugetar mai redus al Organizației Mondiale a Sănătății a fost aprobat în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății.

Statele Unite ale Americii au fost unul dintre cei mai vechi și tradiționali donatori ai Organizației Mondiale a Sănătății, plecarea țării din organizație afectând totuși OMS din punct de vedere financiar.

Deși SUA nu au fost reprezentate la Adunarea Mondială a Sănătății, secretarul american al Sănătății, Robert F. Kennedy Jr. a transmis un mesaj public prin care a descris OMS ca fiind „umflată și muribundă”, îndemnând și alte state să adopte o poziție similară cu cea a Americii.

Din cauza problemelor financiare generate de retragerea SUA, OMS a fost nevoită să se reorganizeze. Astfel, numărul departamentelor a fost redus de la 76, la 34.

Categorii: Maratoanele Medika TV
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea