Revoluționar! Cercetătorii americani lucrează la un test de sânge care poate detecta prezența cancerului în stadiu incipient

Un test de sânge experimental poate detecta cancerul la persoane care nu au simptome ale bolii, au raportat cercetătorii americani.

Este un pas înainte în cursa pentru a dezvolta un test de sânge eficient – unul care poate spune oamenilor că ar putea avea cancer cu mult înainte de a prezenta simptome. În prezent, oamenii pot fi testați doar pentru câteva tipuri de cancer.

Echipa de la Universitatea Johns Hopkins, care lucrează la dezvoltarea testului, spune că mai avem mulți ani de așteptat până când acesta va fi disponibil pe piață. Încă se lucrează la test, mai ales că multe tipuri de cancer nu au fost deocamdată depistate prin acesta. Primele rezultate sunt însă promițătoare și arată că un simplu test de sânge poate depista cancerul.

În cadrul studiului au fost testate aproximativ 10.000 de femei fără simptome. În cazul persoanelor al căror rezultat a fost pozitiv, investigațiile au continuat.

26 de femei au fost testate pozitiv, iar în urma investigațiilor ulterioare, respectiv tomografii, s-a confirmat că acestea aveau diferite tumori, după cum reiese din ceea ce echipa de cercetare a scris în revista Science, citată de CNN.

Cercetările au inclus tipuri de cancer care, în faza incipientă, sunt subtile și nu pot fi depistate pe baza unor simptome.

Descoperirile cercetătorilor americani  sunt primele care arată că testul, numit biopsie lichidă, poate descoperi cancerul chiar înainte ca oamenii să suspecteze că ar putea avea boala.

„Ei habar n-aveau că au cancer înainte de efectuarea testului”, a declarat pentru CNN dr. Bert Vogelstein, cercetător la Universitatea Johns Hopkins, care face parte din echipa de studiu.

În cazul pacienților, investigațiile au fost urmate de intervenții chirurgicale, dar deocamdată nu se știe dacă aceștia sunt sau nu vindecați.

Șase dintre voluntari aveau cancer ovarian, un tip de cancer greu de tratat, care nu este de obicei detectat decât într-un stadiu avansat, când nu se mai poate face nimic pentru salvarea pacientei. Vogelstein a descris cazul uneia dintre paciente, al cărei cancer ovarian era încă în stadiul 1.

“Prognoza de supraviețuire cu încă 5 ani este de 91%. Dacă nu ar fi fost depistat la timp cancerul, înainte ca celulele cancerigene să se răspândească, șansele de supraviețuire scădeau până la 26%”, a spus Vogelstein. Nouă alte femei au fost diagnosticate cu cancer pulmonar, un alt tip de cancer care de obicei nu are simptome decât prea târziu, când nu se mai poate face nimic.

Testul e însă departe de a fi perfect. Alte 70 de femei cuprinse în studiu au fost diagnosticate cu cancer, care însă nu a fost depistat prin testul de sânge.

Douăzeci și patru de cancere au fost detectate prin testarea standard și 46 prin nici o abordare”, au scris cercetătorii. Celelalte 46 de cancere au devenit evidente prin simptome.

Dar doar 1% dintre femeile cărora li s-a făcut testul de sânge au obținut un rezultat fals pozitiv, ceea ce înseamnă că testul a indicat că au cancer, dar scanarea CT nu a găsit nicio dovadă.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes