România hotărăște azi dacă va mai impune limită de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID anunță că astăzi oficialii din sănătate vor lua o decizie cu privire la administrarea vaccinului AstraZeneca. Acesta este folosit în țara noastră pentru vaccinarea persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Această decizie a fost luată întrucât nu au existat suficient de mulți voluntari în studiile clinice peste vârsta de 55 de ani pentru a se ști dacă serul este eficient și în cazul persoanelor din această categorie.

Totuși, există țări în care nu există restricții legate de limita superioară de vârstă, iar în urma administrării vaccinului și persoanelor peste 55 de ani, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat eliminarea restricțiilor de vârstă.

Mâine (azi, 8 martie – N.R) vom anunţa oficial care va fi decizia faţă de limitarea de vârstă la vaccinul AstraZeneca. Luăm în calcul chiar eliminarea limitărilor de vârstă şi, important de menţionat, această decizie se va lua în baza datelor ştiinţifice şi nu dintr-un cu totul alt motiv. Nu aş vrea să se lase de înţeles faptul că ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puţin trei recomandări importante”, a declarat aseară șeful CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3. 

 De altfel, cel mai recent exemplu al unei persoane de vârstă înaintată care a primit vaccinul AstraZeneca este chiar Dalai Lama, liderul spiritual tibetan. În vârstă de 86 de ani, Dalai Lama a făcut vaccinul AstraZeneca și nu a avut nici o reacție adversă, fiind ținut sub observație timp de o jumătate de oră.

Pentru a preveni unele situaţii serioase, faceţi această injecţie. Este de foarte mare ajutor. Vreau să împărtăşesc – mai mulţi oameni ar trebui să aibă curaj să facă această injecţie”, a spus Dalai Lama după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes