Școlile, deschise până la pragul de 6 cazuri la mia de locuitori! Ce decizii s-au mai luat azi (VIDEO)

În ședința de lucru care a avut loc azi la Guvern s-au luat mai multe decizii privind școlile. S-a ajuns la concluzia că acestea vor fi ultimele care se vor închide, în condițiile unei creșteri a incidenței cazurilor de COVID-19.

Toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de şase la mie. Peste pragul de şase la mie sigur că apar o serie de condiţii. Aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidenţă beneficii din această perspectivă pentru elevii şi profesorii care sunt vaccinaţi. Peste pragul şase la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină sigur că da se opreşte întreaga activitate”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În cazul depășirii pragului de la 6 la mie, sunt luate mai multe variante. Printre ele este și aceea ca elevii vaccinați să poată merge în continuare la școală, în timp ce restul vor face ore online.

Luăm în calcul următoarea variantă: preşcolarii – creşe şi grădiniţe – să poată participa la  procesul educaţional; clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinaţi, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi, în sensul în care să li se permită să vină la şcoală cu prezenţa fizică”, a mai explicat ministrul Educației.

Indiferent de incidență, în școli nu se va renunța la măsurile de protecție, iar masca va fi în continuare obligatorie.

Am agreat că prioritatea tuturor este menţinerea şcolilor deschise cât mai mult timp posibil şi oferirea posibilităţii de învăţământ în format fizic. Trebuie să avem în vedere că acestor copii care merg la şcoală trebuie să le oferim un cadru sigur şi continuarea anumitor măsuri de protecţie aşa încât transmiterea la această vârstă să rămână cât mai mică posibil. Din acest motiv purtarea măştii în şcoală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste şase ani, purtarea măştii în spaţii deschise însă nu va mai fi considerată obligatorie. De asemenea pentru activităţile sportive ele vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spaţiu deschis, iar pentru activităţi sportive în spaţii închise se va decide în funcţie de incidenţa din comunitatea respectivă, dacă ele se pot desfăşura în spaţii închise sau nu, desfăşurând această activitate fără mască”, a spus ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Urmăriți, mai jos, declarațiile făcute la finalul ședinței de lucru de premierul Florin Cîțu și miniștrii Educației și Sănătății.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea