Se apropie criza Euthyrox de final? Sute de mii de cutii de medicamente ar trebui să ajungă în țară

Prețul pentru importul unei cantități de 400.000 de cutii de Euthyrox 75 mcg și 125 mcg, aprobat de Ministerul Sănătății printr-un Ordin publicat în Monitorul Oficial, ar trebui să aducă la final criza care durează de la începutul anului, de când acest medicament se găsește foarte rar și greu.

Euthyrox este un medicament vital pentru 500.000 de pacienți români care suferă de afecțiuni tiroidiene, iar din 2015 prețurile erau la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană, ceea ce a făcut ca producătorii să-l vândă pe alte piețe și nu în România. Odată aprobate noile prețuri, se așteaptă ca lucrurile să revină la normal, iar medicamentul să nu mai lipsească din farmacii, așa cum s-a întâmplat în ultimele nouă luni.

“Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1727 aprobă prețul pentru importul unei cantități suplimentare de 400.000 cutii de Euthyrox 75 mcg și 125 mcg Preturile vor fi 21,39 lei/cutia cu 100 comprimate Euthyrox 75 mcg și 27,32 lei/cutia cu 100 comprimate Euthyrox 125 mcg. Sperăm că aceste cantități suplimentare să ajute la reglarea stocurilor în farmacii”, au transmis reprezentanții Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune din România.

Euthyrox este administrat în patologia gușii benigne sau maligne a adultului, în completarea deficitelor de substituție cu hormoni tiroidieni, în hipotiroidie sau în cazul extirpărilor totale sau parțiale ale tiroidei. Substanța activă din medicament este un hormon de sinteză care are un efect similar cu cel al hormonilor naturali.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea