Se reiau vaccinările cu AstraZeneca. Ce spune Agenția Europeană a Medicamentului

Mai multe state europene care au suspendat vaccinările cu serul AstraZeneca după raportarea unor episoade trombotice la persoane care fuseseră imunizate cu acest ser au anunțat că reiau utilizarea vaccinului în campania de imunizare anti-COVID.

Decizia reluării vaccinării vine după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis că serul AstraZeneca esre sigur și eficace.

Comitetul a concluzionat că vaccinul nu este asociat cu risc crescut de tromboză. Ceea ce recomandăm este informăm despre aceste posibile riscuri, să ne asigurăm că acestea sunt trecute în prospectul vaccinului. De asemenea, vom derula investigații suplimentare pentru a înțelege mai multe despre aceste cazuri rare și vor derula studii observaționale aplicate”, a declarat Emer Cooke, directoarea EMA.

Vaccinul nu a putut fi asociat cu un risc crescut de tromboză, dar cu toate acestea, EMA va cere producătorului să includă în prospect acest risc.

Reprezentanții EMA mai spun că beneficiile vaccinul AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile. Rezultatele investigațiilor vor fi puse la dispoziția statelor Uniunii Europene, care fiecare țară poate decide ce va face.

Am mobilizat experți europeni din domeniul problemelor sangvine și am fost în strânsă legătură cu autorități medicale din toată lumea. Concluziile științifice adoptate pun la dispoziție țărilor membre UE informațiile de care au nevoie pentru a adopta decizii informate legate folosirea serului AstraZeneca în cadrul campaniilor proprii de vaccinare”, a mai spus directoarea EMA.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes