SECRETELE NUTRIȚIEI: Cum putem evita să ne îngrășăm în post

Posturile din timpul anului au o puternică încărcătură religioasă. Dincolo de spiritualitate, aceste pauze de la alimentația bogată în proteine și grăsimi ne pot ajuta să avem un stil de viață sănătos. Totuși trebuie să fim foarte atenți cu privire la modul în care combinăm alimentele considerate de post, pentru că în caz contrar există riscul să acumulăm kilograme în plus.

Dincolo de posturile asociate sărbătorilor religioase importante, precum Paștele sau Crăciunul, în Calendarul Ortodox există aproximativ 200 de zile în care putem ține post. Totuși multe persoane se plâng că, deși ar trebui să scape de kilogramele în plus în perioadele de post, ele reușesc să ia în greutate. Specialiștii în nutriție explică faptul că această situație apare din cauza modului incorect în care ne alimentăm în timpul zilelor în care am decis să postim.

Există mai multe motive pentru care cei care țin post se îngrașă. Principalul motiv este faptul că mulți dintre ei nu știu ce să mănânce astfel încât să se sature. Majoritatea mănâncă ce mâncăm noi în post, adică o alimentație săracă în proteine, ori proteinele din alimentație care dau senzația de sațietate. Sațietatea fiind scăzută, oameni au o senzație de foame devoratoare și mănâncă mult mai mult decât ar mânca pe modelul lor obișnuit de alimentație. Nu sunt familiarizați cu ceea ce ar putea mânca bogat în proteine. Dacă îți faci o mâncare de cartofi cu pâine în post sau poate un pilaf, aceste mâncăruri sunt sărace în proteine. De aceea simți nevoie să completezi cu o pungă de pufuleți care au multe calorii, cu niște eugenii, cu niște pâine goală și de aceea ne îngrășăm”, a explicat dr. Corina Zugravu, medic primar în igienă alimentară, pentru Medika Tv.

Astfel, pentru a putea avea un aport caloric important, specialiștii ne recomandă pentru fiecare moment al zilei să fim foarte atenți cu alimentele pe care intenționăm să le mâncăm. „Dimineața se poate consuma un lapte vegetal, pe cel de soia care are proteine de calitate într-o cantitate similară cu laptele natural. La prânz, recomand leguminoase, linte, fasole, năut, în special lintea pentru că se digeră mai ușor. Seara, o lipie cu humus și o salată mare vor face minuni. Ele creează senzația de plenitudine și nu vom mai avea nevoie să mâncăm altceva”, a mai spus dr. Corina Zugravu.

Foarte importante sunt și gustările între mesele de post. Astfel, specialiștii ne recomandă să mâncăm fie fructe de sezon, fie fructe oleaginoase sau batoane care să conțină fructe uscate și alune.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes