SFATUL SPECIALISTULUI. Ce să faci pentru un vot în siguranță, fără teama de infectare cu noul coronavirus

Duminică, 6 decembrie, în România au loc alegerile parlamentare. Oamenii sunt chemați la urne pentru a-și alege viitorii parlamentari. Față de scrutinele din ultimii ani, de această dată specialiștii ne recomandă să respectăm cu sfințenie măsurile de protecție sanitară.

Medicii ne recomandă să fim foarte atenți atunci când ieșim din casă și ne îndreptăm către secția de votare. Respectarea măsurilor de protecție sanitară ne ajută să nu ne infectăm.

Sper ca oamenii să înțeleagă ca atunci când se deplasează spre secțiile de votare să o facă strict cu membrii familiei cu care trăiesc, dacă se întâlnesc cu vecini sau prieteni să păstreze distanța socială, să poarte mască și să-și igienizeze mâinile atunci când intră și când ies din secția de votare. Să limiteze cât se poate interacțiunea cu membrii comisiei de votare. Dacă se vor forma cozi, să accepte că distanța este esențială în a întrerupe transmiterea bolii și că pot să existe persoane asimptomatice de la care se pot infecta”, a declarat Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică pentru Medika TV.

De asemenea, o atenție sporită trebuie să acorde persoanele care suferă de boli cronice. „Persoanele care se știu la risc, cele cu comorbidități, să încerce să spațieze participarea, astfel încât să nu stea la coadă, să nu se ducă în orele cele mai aglomerate. Să nu se ducă toți când ies de la biserică, să nu se ducă toți când se închide secția de votare”, a mai spus Ioana Stăncel.

Totodată, specialiștii sunt de părere că procesul electoral de duminică nu va influența evoluția pandemiei în țara noastră, în privința creșterii îmbolnăvirilor. „Procesul electoral eu cred că nu va influența cazurile noi detectate, nici în ceea ce privește transmiterea în comunitate”, a mai spus Ioana Stăncel.

La fel ca la alegerile locale, desfășurate în luna septembrie, în secțiile de votare există reguli stricte pe care oamenii trebuie să le respecte pentru a evita riscul infectării cu noul coronavirus.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea