SFATURILE LUI DR. MENCI: Acesta este cel mai bun unt!

Untul Ghee sau untul clarificat (sau purificat), extrem de popular în bucătăria indiană, cucerește tot mai mult teren și în România. E unul dintre cele mai căutate produse naturiste, și pe bună dreptate, pentru că are o mulțime de caracteristici care îl fac să fie o alternativă sănătoasă pentru gătit.

Deși faptul că are 99,7% grăsime poate să sperie, specialiștii spun că este extrem de sănătos.

Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi spune că este cea mai bună variantă, atât datorită conținutului, cât și a faptului că are un punct de ardere foarte mare, fiind ideal pentru prăjit.

Acest unt are peste 99,7% grăsime, iar asta e un lucru bun. A fost inventat de indieni acum 3000-4000 de ani și are mai multe caracteristici beneficie. În primul rând e foarte conservabil, nu trebuie să-l ții la frigider, acest unt este foarte rezistent la oxidare, nu râncezește. De asemenea, este foarte bun de folosit la prăjit, dacă vreți să prăjiți ceva în siguranță, puteți folosi acest unt, care este și savuros.

În medicina ayurvedică untul clarificat e considerat un aliment purificator, sănătos. E indicat a fi consumat și în stare crudă, tartinabil. Conține foarte puțină apă, foarte puține proteine și glucide, ceea ce face să nu se degradeze atunci când e încălzit. Eu îl folosesc atunci când vreau să prăjesc ceva”, a spus, la Medika TV, dr. Menci.

Cunoscutul specialist spune că grăsimea din unt în general, dar mai ales cea din untul clarificat, este sănătoasă.

“Grăsimea din unt e sănătoasă și nu crește riscul apariției bolilor cardiovasculare. Tot mai multe cercetări arată că aceste grăsimi au rol preventiv în apariția bolilor cardiovasculare”,  a mai spus prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Potrivit lui dr. Menci, untul clarificat e bogat în vitaminele A, D, K și E. În plus, în urma procesului specific de pregătire, nu conține lactoză, ceea ce înseamnă că poate fi consumat fără probleme de persoanele care au intoleranță la lactoză.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea