SINDICALIȘTII DIN SĂNĂTATE SE REVOLTĂ! Ei cer ca plata concediilor medicale pentru cadrele medicale infectate să fie făcută 100%

Sindicaliștii din Sănătate cer Guvernului să identifice de urgență o soluție pentru ca toate cadrele medicale care s-au îmbolnăvit cu noul coronavirus să-și primească banii integral pe perioada concediului medical.

Potrivit INSP, 1 din 7 români infectați cu SARS-COV-2 este personal medical sau de îngrijire din sistemul sanitar și/sau de asistență socială, iar o parte dintre ei au pierdut lupta cu noul virus. Federația SANITAS atrage atenția că oamenii din linia întâi, care s-au infectat la locul de muncă, tratând pacienți cu COVID-19, primesc mai puțini bani.

“În condițiile legislative actuale, salariaților din sănătate și asistență socială, îmbolnăviți la locul de muncă, li se reduc veniturile lunare considerabil, putând să beneficieze numai de indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă de 75% din salariu, prevăzută de OUG nr. 158/2005, din cauză că HG nr. 1186/2000 nu a fost modificată prin adăugarea COVID-19 la lista afecțiunilor infectocontagioase din grupa A, afecțiuni pentru care indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă este de 100% din salariu.

Solicităm Guvernului României să nu mai pedepsească personalul angajat în instituțiile publice de sănătate și asistență socială și să identifice în regim de urgență soluția optimă pentru ca aceștia, îmbolnăviți la locul de muncă, să poată beneficia de plata indemnizației pentru concediul medical aferent perioadei necesare vindecării de COVID-19, în procent de 100% din salariul lunar”, se arată într-un comunicat al federației SANITAS din România.

Sindicaliștii mai spun că gradul crescut de contagiozitate al noului virus va face în continuare victime în rândul cadrelor medicale.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea