Sindicatele din Sănătate îi cer ministrului să renunțe la testarea periodică a personalului medical

După Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, care a transmis că obligarea la testarea periodică a angajaților din Sănătate pe costurile personale, ar reprezenta un abuz, noi organisme care reprezintă personalul din system iau poziție și cer ministrului Sănătății să renunțe la ordinul care prevede testarea..

Sindicatul Promedica, USMR Alianţa Medicilor şi Federaţia Hipocrat au transmis solicit, printr-un comunicat de presă comun, revenirea asupra acestei decizii, care ar încălca drepturile salariaţilor din sistemul medical.

Testarea personalului medical privind COVID-19 sau alte afecţiuni precum HIV, hepatită etc. se poate face, dar costurile sunt suportate de angajator. Nu ne opunem ideii de a testa personalul medical, ci manierei abuzive şi incorecte prin care Ministerul Sănătăţii şi Guvernul înţeleg să facă acest lucru. Să nu scăpăm din vedere faptul că în perioada de vârf a pandemiei, cadrele medicale era testate sporadic”, se arată în comunicat. 

Mai mult, cele trei organisme afirmă că au semnale din teritoriu venite de la cadre medicale care amenință că vor ajunge în fața instanței de judecată.

Există reacţii ale cadrelor medicale decise să acţioneze în instanţă pentru această situaţie. În acest momente, considerăm că ceea ce poate ajuta este comunicarea eficientă, colaborarea, deschiderea autorităţilor către personalul medical şi nu încălcarea drepturilor. Respectul şi recunoştinţa pentru ”eroii în halate albe” şi ”oamenii din linia 1” declarate public sunt încălcate prin impunerea suportării unor costuri ce nu ar trebui să fie suportante de cadrele medicale, ci de statul care vrea să îşi protejeze cetăţenii”, se mai arată în comunicat.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea