Sistemul medical privat din România, la fel de vulnerabil în fața COVID-19 ca și cel de stat

De cele mai multe ori salvarea pacienților vine din partea clinicilor și spitalelor private. În lupta anti-COVID-19, rețeaua de servicii private pare a fi la fel de vulnerabilă precum cea de la stat.

Invitat în cadrul emisiunii „Medika Special”, Luca Militello, directorul Spitalului Monza din București, a explicat care sunt vulnerabilitățile sistemului medical privat în ceea ce privește lupta pe care trebuie să o ducă cu boala infecțioasă COVID-19: „Este vorba ca un spital să fie capabil din punct de vedere al circuitelor și resurselor umane pentru a prelua cazurile de COVID-19. Dacă un spital poate avea circuite și resurse umane pentru a trata pacientul COVID-19 sigur ar trebui să se implice. Dacă nu le are, sigur nu trebuie insistat sau obligat pentru că ar fi o greșeală să obligăm un spital nepregătit să primească pacienții COVID-19”.

Mai mult, acesta consideră că între sistemul privat și cel de stat nu ar trebui să existe nicio diferență, iar ambii furnizori de servicii medicale ar trebui să aibă capacitatea de a oferi împreună sprijin pacienților.

„Când se vorbește despre sistemul de sănătate, în România se face diferența între public și privat. În realitate nu ar trebui să existe această diferență, pentru că suntem doar niște furnizori de servicii pentru DSP și Ministerul Sănătății”, a mai spus Luca Militello, în direct la Medika TV.

Totuși, prin comparație cu România, sistemul privat din Italia este mult mai implicat. „În Italia este o mare diferență prin comparație cu România, pentru că spitalele din mediul privat sunt mult mai prezente. Au grijă de pacienți la fel cum se întâmplă în cele de stat”, a explicat Luca Militello, directorul Spitalului Monza, unitate medicală privată din București.

De altfel, unitatea medicală privată pe care Luca Militello o conduce este singura din București care a decis să intre în lupta împotriva bolii infecțioase COVID-19, punând la dispoziție 50 de paturi în cadrul Clinicii Monza Metropolitan, situată în zona Stadionului Național.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes