Soluția olandeză împotriva oboselii, care a atras atenția lumii întregi

Niksen – un trend olandez de wellness care înseamnă „a nu face nimic” – a reușit să atragă atenția lumii ca o modalitate de a gestiona stresul sau de recuperare în situații de burnout.

Haga are 11 kilometri de coastă, cu nisip fin și cu plaje liniștitoare unde, în timpul verii, toată lumea se bucură de soare, se plimbă pe jos sau cu bicicleta, apoi se așează, citesc sau discută cu prietenii. Dar nu de puține ori pratică Niksen.

Despre acest trend a început să se vobească în 2019 ca modalitate de a gestiona stresul sau de recuperare după epuizare. În acel moment, mulți oameni se plângeau de epuizare și depresie, cauzate de surmenaj. Soluțiile cele mai frecvent alese erau: ikigai japonez sau hygge danez, concepte care au intrat și în vocabularul englez.

Olandezii au pus pe masă un concept mai nou și l-au botezat și cu un cuvânt scurt și ușor de pronunțat, care, însă, ne duce cu gândul la italienescul Il dolce far niente – care s-ar traduce prin Arta dulce a nu face nimic, de a trândăvi.

Monique Flecken, psiholingvist la Universitatea din Amsterdam, care cercetează modul în care limbile vorbite afectează modul în care vedem lumea explică: „Olandezii sunt un popor practic, direct, iar limba lor reflectă acest lucru”.

În timp ce mindfulness înseamnă să fii prezent în acest moment, niksen înseamnă mai degrabă să-ți faci timp doar pentru a fi, lăsând mintea să rătăcească oriunde vrea să meargă. Niksen nu înseamnă, însă, să îți petreci timpul scrollând pe Facebook și nici măcar meditând.

Desigur, stresul poate fi și bun, după cum subliniază profesorul de psihologie de la Universitatea Leiden, Bernet Elzinga. “Nu este neapărat rău să fii pentru un moment într-o stare de stres, în care ești cu adevărat concentrat și concentrat. Problema este când acest lucru scapă de sub control”, a spus ea.

Despre acest concept a fost scrisă și o carte tradusă și în limba română: Niksen. Arta olandeză de a nu face nimic, de Olga Mecking.

Sursa

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea