Specialist: ”Endometrioza nu înseamnă obligatoriu infertilitate! Ce trebuie să aibă în vedere medicul”

Endometrioza este o afecțiune care ridică destul de mari probleme unei femei care își dorește să devină mama, dar boala nu trebuie abordată ca o cauză de infertilitate clară. Dimpotrivă, medicul obstetrician-ginecolog trebuie să pună în centrul preocupărilor obiectivul pacientei și să urmeze un protocol terapeutic care să aibă în vedere dorința pacientei de a deveni mama. Statisticile spun că una din zece femei suferă de endometrioză, afecțiune deseori nediagnosticată, iar în rândul pacientelor cu endometrioză infertilitatea se întâlnește în proporție de 50 %.

Afecțiunea,  descoperită uneori din întâmplare, poate să lase unei femei speranța de a avea un copil, mai ales dacă se află în primele stadii. Specialiștii spun că există inclusiv cazuri în care paciente cu endometrioză în forme severe au devenit mame.

Prof. dr. Elvira Brătilă, fondatoarea primei academii de endometrioză din România, a vorbit la Medika TV despre abordarea pe care trebuie să o aibă medicul specialist care diagnostichează și tratează endometrioza. Atenția medicului trebuie să se îndrepte către obiectivul femeii de a avea un copil, și nu asupra bolii în sine, ceea ce, însă, nu este valabil și pentru stadiile mai avansate, care necesită cunoștințe de reproducere umană asistată.

Lipsa de atenție adecvată acordată demersului terapeutic, în cazurile cu stadii avansate de endometrioză, poate conduce la pierderea ultimei șanse a femeii afectate de această boală de a deveni mamă.

https://www.youtube.com/watch?v=fQBUFl-iO9w&feature=youtu.be

”Dacă realizezi în endometrioză un heirupism, vrei să scoți toate leziunile, să faci curat în pelvis, fără să ții cont de ceea  ce rămâne în urma ta și de ceea ce își dorește femeia, atunci pot să spun că tratamentul tău nu este un succes. Este un succes poate pentru tine, dar nu pentru pacientă. Și cred că este chiar indicat să colaborezi cu un specialist în reproducere umană asistată. Chiar dacă tu te pricepi în acest domeniu, întotdeauna sunt cazuri complicate, cazuri la care poate cea mai mică greșeală, cea mai slabă verigă a lanțului, poate să ducă la un eșec.” subliniază prof. dr. Elvira Brătilă.

Emisiunea, în format integral, poate fi urmărită AICI.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes