START VACCINARE! De azi începe în toată țara imunizarea cu vaccinul AstraZeneca

Vaccinul dezvoltat de compania britanică AstraZeneca în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Oxford, al treilea ser care a primit aprobare de punere pe piață în Uniunea Europeană, este administrat, de astăzi, și în țara noastră.

La nivelul întregii țări s-au deschis 180 de centre noi de vaccinare, iar startul programărilor s-a dat încă din data de 10 februarie. În 5 zile, aproape 150.000 de români și-au făcut deja o programare într-unul din noile centre, pentru a primi vaccinul AstraZeneca.

Serul este administrat persoanelor din categoriile esențiale și nu numai, cu vârste între 18 și 55 de ani. Decizia de a nu include la vaccinare și persoane peste 55 de ani a fost luată de autoritățile sanitare din România întrucât în majoritatea țărilor europene este aceeași situație, ca urmare a faptului că numărul persoanelor peste vârsta de 55 de ani incluse în teste a fost relativ mic.

Totuși, Agenția Europeană a Medicamentului a transmis, zilele trecute, că vaccinul ar putea fi folosit și la persoanele vârstnice, chiar dacă nu există studii concludente în acest sens.

„Nu există încă suficiente rezultate la participanții mai în vârstă (peste 55 de ani) pentru a oferi o cifră pentru cât de bine va funcționa vaccinul în acest grup. Cu toate acestea, se așteaptă să ofere protecție, având în vedere că un răspuns imun este observat în această grupă de vârstă și pe baza experienței cu alte vaccinuri. Deoarece există informații fiabile privind siguranța la această populație, experții ai EMA au considerat că vaccinul poate fi utilizat la adulții în vârstă”, se arată într-un comunicat al Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Pe de altă parte, serul AstraZeneca este inclus acum într-un nou studiu, realizat în premieră mondială, pentru a se vedea dacă poate fi administrat și copiilor cu vârste între 12 și 18 ani. Peste 300 de copii și adolescenți s-au oferit voluntari pentru a lua parte la acest studiu.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea