Statele care aproape au eradicat cancerul de col uterin, datorită vaccinării ridicate anti-HPV

Eradicarea cancerului de col uterin a devenit o misiune importantă pentru mai multe state de pe glob. Unora inițiativa le-a și reușit. Printre țările cu cea mai scăzută rată de îmbolnăvire se numără Rwanda. Și alte state precum Marea Britanie sau Australia sunt pe cale să transforme această maladie într-o amintire urâtă.

Cancerul de col uterin este ce mai frecventă boală întâlnită în rândul femeilor din Rwanda, de aceea autoritățile au implementat un program eficient de screening și prevenție, care a inclus vaccinarea anti-HPV, virusul care o provoacă.

Programul de vaccinare destinat fetelor de 12 ani s-a bucurat de un real succes și a depășit campaniile similare desfășurate în țări mult mai dezvoltate, precum Marea Britanie. Datele arată Rwanda ar putea deveni primul stat african care va elimina cancerul de col uterin.

Campania de vaccinare anti-HPV în țara africană a început încă din 2011, iar în prezent acoperirea vaccinală a atins aproape 90%.

Vaccinarea anti-HVP în România

Programul național de vaccinare a început în țara noastră oficial în 2008, dar a fost sortit eșecului din cauza refuzului părinților de a-și vaccina copii. După o pauză de aproape nouă ani, România a realizat primele vaccinări în anul 2020.

În ciuda interesului scăzut pentru vaccinare, țara noastră ocupă primele locuri la nivel european în ceea ce privește cazurile de cancer de col uterin, provocate de virusul HPV.

SURSA

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea