Studiu: vaccinurile cu mesager ARN ar trebui să fie eficiente împotriva tulpinii indiene

Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că vaccinurile Moderna și Pfizer, adică cele care folosesc tehnologia mesagerului ARN, ar trebui să rămână eficace și împotriva tulpinii indiene a SARS-CoV2, cum s-a dovedit în cazul celorlalte tulpini.

Cercetările s-au efectuat, deocamdată, doar în laborator și au fost realizate de specialiști de la NYU Grossman School of Medicine şi NYU Langone Center. Rezultatele preliminarii trebuie să fie validate de alţi oameni de ştiinţă înainte de a fi publicate într-o revistă ştiinţifică.

Totuși, AFP relatează despre ceea ce au descoperit în laborator cercetătorii.

“Am ajuns la concluzia că anticorpii produşi de vaccinuri sunt puţin mai slabi împotriva acestor variante, dar nu suficient de slăbiţi pentru a ne face să credem că acest lucru ar putea avea un mare efect asupra protecţiei conferite de vaccinuri”, a declarat Nathaniel Landau, autorul principal al studiului.

În cadrul studiului, probe de sânge prelevate de la persoane vaccinate cu unul din cele două vaccinuri au fost expuse la un virus sintetic ce prezintă mutaţiile specifice ale variantelor indiene B.1.617 şi B.1.618. , identificate pentru prima dată în India. Pentru varianta B.1.617 s-a observat o reducere de patru ori a cantităţii de anticorpi neutralizanţi, iar în cazul variantei B.1.618, cantitatea anticorpilor a scăzut de trei ori.

“Cu alte cuvinte, anumiţi anticorpi nu mai funcţionează împotriva variantelor, dar corpul uman are în continuare mulţi alţii care funcţionează. Există destui anticorpi care îşi fac treaba, iar acest fapt ne face să credem că vaccinurile vor rămâne cu o eficienţă înaltă. Rezultatele noastre ne dau încredere în faptul că vaccinurile actuale conferă o protecţie împotriva variantelor identificate până acum”, a mai spus coordonatorul studiului.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes