Terapia Cluj aduce în țară un antiviral folosit pentru formele uşoare şi moderate de COVID-19, pentru 10.000 de pacienţi

Terapia Cluj anunță că, începând cu 15 octombrie, 220 000 de tablete de Favipiravir (FluGuard) vor intra în depozitele Unifarm SA. Din această cantitate, 20.000 de tablete reprezintă o donație pentru spitalele COVID-19.

Într-un comunicat de presă, cel mai mare producător de medicamente din România anunță că în următoarele 6 luni vor ajunge la Unifarm 770 000 de tablete pentru tratamentul pacienților cu forme ușoare și moderate de COVID-19 este de, adică necesarul pentru tratarea a circa 10.000 de pacienți.

Mai mult, compania analizează și posibilitatea transferului tehnologic al fabricării medicamentului în unitatea din Cluj – Napoca, în încercarea de a facilita astfel accesul la tratament a unui număr mare de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 din țară.

“Provocările pandemiei COVID-19 au însemnat, pe lângă o „cursă” fără precedent pentru dezvoltarea unui vaccin, și nevoia urgentă a unui tratament antiviral eficient. Conform ultimelor cercetări medicale, virusul SARS-CoV-2 are un „călcâi al lui Ahile”. Este vorba despre    ARN – polimerază virală, o enzimă esențială pentru multiplicarea virusurilor în celulele umane. Noile dovezi justifică utilizarea antiviralelor care blochează această enzimă pentru tratamentul COVID-19.  Favipiravir este un medicament antiviral, inhibitor al ARN – polimerazei, dezvoltat și utilizat în Japonia din 2014 și în China din 2016, pentru tratamentul gripei severe sau a gripei cauzate de tulpini noi de virus gripal. Favipiravir este utilizat inclusiv pentru tratamentul de urgență sau compasional al infecțiilor cu virusul influenza, virusul Ebola, virusul Lassa, virusul rabic, norovirusul și virusul febrei severe cu sindrom trombocitopenic.  Dovezile clinice recente în COVID-19 au arătat că favipiravir ameliorează modificările radiologice pulmonare cu eliminarea mai rapidă a virusului, în 4 zile față de 11 zile, fiind superior lopinavir – ritonavir și mai bine tolerat. Mai mult decât atât, favipiravir reduce durata bolii până la vindecare, de la 14,7 la 11,9 zile, numărul pacienților cu forme ușoare sau moderate care au primit favipiravir și s-au vindecat fiind cu 28% mai mare în comparație cu tratamentul standard”, se arată în comunicatul de presă al producătorului de medicamente.

De asemenea, pentru următoarea perioadă sunt așteptate rezultatele altor 36 de studii clinice internaționale cu favipiravir pentru COVID-19, desfășurate inclusiv în Italia, SUA, Germania și Canada. Favipiravir este intrat deja în arsenalul terapeutic pentru COVID-19, fiind utilizat în China, India și Rusia, iar în viitorul apropiat și în Japonia. 

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea