Testele pentru coronavirus, decontate din fonduri europene. Numărul de teste va crește simțitor, transmit oficialii din Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a depus spre finanțare 4 proiecte europene în cadrul apelului privind consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 lansat în luna mai 2020 de Ministerul Fondurilor Europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

Practic, România va recupera, de la Uniunea Europeană, banii cheltuiți pentru decontarea testelor RT-PCR efectuate la nivel național în vederea identificării infecțiilor cu virusul SARS-CoV 2, în cadrul Programului național de supraveghere si control a bolilor transmisibile prioritare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, proiectele, care sunt atât retrospective, dar și care privesc cheltuieli viitoare, au ca obiectiv și creșterea numărului de teste RT-PCR efectuate la persoanele eligibile, la nivel național, în vederea identificării infecțiilor active si controlul evoluției COVID-19.

Evaluarea proiectelor va începe după 30 septembrie, estimându-se ca în luna martie să fie aprobată finanțarea.

Bugetele celor patru proiecte însumează aproximativ 949 milioane lei, adică aproximativ 200 de milioane de euro.

Am început lupta în această pandemie în condiții de austeritate și am fost nevoiți ca în câteva luni să recuperăm pentru a putea gestiona în condiții de siguranță prima etapă. Vom solicita ca banii pe care îi vom recupera în cadrul acestor proiecte retrospective de la UE  să fie redirecționați pentru a fi utilizați tot în sectorul sanitar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea