Tipuri de testări genetice în cazul bolilor oncologice

Testarea genetică în cazul bolilor oncologice permite specialiștilor să descopere ADN-ul tumorilor, iar pe baza acestor rezultate pot identifica metode terapeutice inovative și personalizate. Astfel, genetica joacă un rol important în screening-ul diferitelor tipuri de cancer.

„Sunt mai multe tipuri de testări genetice, iar în cancer este important să testăm tumora pentru că la nivelul tumorii apar niște modificări genetice care sunt particulare pentru fiecare persoană în parte. Și este important să le identificăm pentru că multe dintre ele pot să fie contracarate prin terapii” explică conf. dr. Andreea Cătană, medic genetician, Doctor în Științe Medicale, în cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.

Datorită testării genetice, specialiștii au posibilitatea de a identifica ADN-ul tumorii și să-l analizeze astfel încât să se descopere terapii care să țintească tumora.

„Nu putem să tratăm pe toată lumea la fel. Dacă vom trata doi pacienți cu aceeași moleculă vom vedea că prognosticul poate fi diferit. Pentru că această semnătură moleculară pe care noi o facem în laborator, adică ne uităm în ADN-ul tumoral, și încercăm să găsim cât mai multe defecte de acest fel asupra cărora putem să acționăm” mai spune conf. dr. Andreea Cătană, medic genetician, Doctor în Științe Medicale, în cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea