Totul despre HV.1, „nepotul lui Omicron”. Noua subvariantă are un grad ridicat de contagiozitate 

Cea mai nouă mutație a virusului SARS-CoV-2, denumită HV.1 sau „nepotul lui Omicron”, dă peste cap lumea medicală la nivel internațional. Această subvariantă este responsabilă pentru unul din cinci cazuri recente de boală COVID-19. Specialiștii în sănătate publică susțin faptul că aplicarea măsurilor individuale de protecție, precum purtarea măștilor sanitare și spălatul pe mâini, ar putea ajuta la răspândirea microbului. 

Vestea bună, spun experții în sănătate, constă în faptul că această subvatiantă nu reprezintă un motiv de îngrijorare în ceea ce privește simptomele pe care le provoacă, deși este foarte contagioasă. „Tot ce știu oamenii este că provoacă multe infectări, dar nu există dovezi că este mai grav” susține dr. Ross Keld, profesor de imunologie la Universitatea Colorado Anschurz School of Medicine, pentru Health.com. 

Cele mai comune simptome pe care le provoacă sunt tusea, oboseala, congestia nazală sau curgerea nasului. Mai mult, această subvariantă poate fi depistată de testele rapide și tratată cu binecunoscutul antiviral Paxlovid. Cei mai expuși formelor mai grave de boală sunt vârstnicii peste 65 de ani. De asemenea, măsuri sporite de prevenție ar trebui să ia și persoanele imunodeprimate sau care suferă de boli cronice. 

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea