TRATAMENT REVOLUȚIONAR: Un joc video, aprobat în premieră în SUA ca tratament pentru copiii cu probleme (video)

Cât de curând, medicii ar putea să prescrie pe rețetă administrarea unei jumătăți de oră de jocuri video. Pare ciudat, însă luni compania  Akili Interactive din Boston a făcut istorie, cu EndeavourRX, primul joc video care a fost aprobat de Administrația americană a medicamentului (Food and Drug Administration – FDA) ca tratament medical.

Cu alte cuvinte, este primul joc video prescris ca tratament aprobat de FDA.

EndeavourRX, care este utilizat pentru tratarea copiilor cu vârste între 8 și 12 ani cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), poate fi acum comercializat și prescris drept „primul dispozitiv terapeutic digital bazat pe joc care să îmbunătățească funcția de atenție la copiii cu [ADHD]”, a anunțat FDA.

În joc, jucătorii conduc o ambarcațiune zburătoare printre obstacole și trebuie să evite pericolele, în timp ce colectează ținte. Akili recomandă copiilor cărora li se prescrie jocul să se joace 25-30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, timp de patru săptămâni.

Trailerul video arată cum este să joci jocul: odată ce un medic prescrie jocul unui copil cu ADHD, copilul ar trebui să urmărească să finalizeze cinci misiuni în timpul alocat. După ce aceste cinci misiuni vor fi finalizate, jocul nu permite alte misiuni până a doua zi.

Echipa care a dezvoltat EndeavourRX pentru a îmbunătăți atenția copiilor, a folosit algoritmi care pot adapta jocul în timp real pentru a ajusta nivelul de dificultate în funcție de cine joacă, pentru a personaliza tratamentul.

„Tratamentul programat în joc a fost conceput științific pentru a capta atenția unui copil în timpul tratamentului, necesitând atenție și concentrare pe mai multe sarcini în același timp”, spune compania în materialele promoționale ale jocului.

Jocul poate fi descărcat pentru dispozitive mobile, dar necesită o rețetă de la medic pentru a juca efectiv jocul, spune Akili. Jocul poate fi folosit și alături de alte tratamente ADHD, inclusiv terapie, medicamente și programe educaționale.

Până acum, jocul a fost aprobat doar pentru copii, nu și pentru adulți.

FDA a menționat că a examinat datele obținute din mai multe studii clinice care au implicat mai mult de 600 de copii înainte de eliberarea aprobării. Jocul lui Akili „oferă o opțiune non-medicamentoasă” pentru tratarea copiilor cu ADHD și este, de asemenea, „un exemplu important al domeniului în creștere al terapiei digitale”, a declarat Jeffrey Shuren, directorul Centrului pentru Dispozitive și Sănătate Radiologică al FDA.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea