Valeriu Gheorghiță: “Fără a creşte rata vaccinării, va fi foarte greu să evităm o creştere a numărului de cazuri’

Evoluția pandemică înregistrată la nivel mondial, dar și în România, pe fondul răspândirii tulpinii Delta, care este mai contagioasă decât celelalte variante ale coronavirusului, este privită cu îngrijorare tot mai mare. Cel de-al patrulea val nu mai e doar o ipoteză, ci o certitudine.

”Cred că discuţia asupra valului patru nu este dacă vine, ci când vine şi care va fi amploarea lui”, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță. Acesta spune că e imposibil de evitat creșterea numărului de cazuri de infectare, dacă populația nu se vaccinează.

Este cât se poate de clar că, fără a creşte rata vaccinării, numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creştere a numărului de cazuri”, a precizat Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

Șeful CNCAV a subliniat că numărul mare de cazuri înregistrate în ultima vreme în țări care au campanii avansate de vaccinare s-a înregistrat în rândul populației nevaccinate.

Decesele care s-au înregistrat, 99%, sunt la persoane nevaccinate. Aici ne aduce ca beneficii foarte mari vaccinarea, pentru că limităm consecinţele aceste pandemii – oameni care ajung în spital, oameni care fac forme grave de boală şi oameni care-şi pierd viaţa. Un bolnav infectat cu tulpina Delta poate îmbolnăvi alte 6-7 persoane. Datele arată deja că sunt multe ţări în care tulpina Delta a devenit dominantă”, a mai spus șeful CNCAV.

Din păcate, România stă foarte prost la capitolul imunizare în masă, tocmai de aceea, la actualul ritm de vaccinare, valul patru nu e o ipoteză, ci o certitudine.

”Nu am ajuns la imunizarea în masă din păcate, mai ales la varianta Delta, imunitatea dobândită ca urmare a trecerii prin boală nu oferă suficientă protecţie, 20 – 50% dintre persoane au risc să se infecteze. Cu cât rata de vaccinare este mai redusă, cu atât viteza de propagare a acestei noi variante este mai mare. Discuţia asupra valului patru nu este dacă vine, ci când vine şi care va fi amploarea lui”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Specialiştii români estimează că tulpina Delta va deveni dominantă în țara noastră spre sfârșitul lunii august.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea