Vârsta potrivită pentru controlul sânilor. Explicațiile medicilor

Cancerul mamar este o problemă care încă afectează sute de femei în România. Controalele periodice la medic le pot ajuta să descopere boala în faze incipiente, iar astfel se pot vindeca. Tot ce trebuie să facă este să aibă încredere în sfatul specialiștilor.

Primele controale ale sânilor ar trebui realizate odată cu primele investigații ginecologice, sunt de părere medicii.

„Eu aș zice că atunci când adolescenta își începe viața sexuală cred că ar fi bine să meargă la consultul ginecologic, în cadrul căruia ar trebui să existe consultul senologic. Dacă la palpare se descoperă anumite formațiuni, este recomandată o ecografie mamară” recomandă dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie-imagistică medicală, Doctor în Științe Medicale.

După vârsta de 25 de ani, femeilor le este recomandat să meargă regulat la medicul ginecolog pentru controale de rutină, beneficiind astfel și de controlul senologic. Dacă este cazul, medicul va efetua și o ecografie mamară.

„Controalele de rutină pot începe de la 25 de ani. De recomandat este o ecografie mamară, care nu trebuie făcută anual, dacă sânii sunt normali și dacă nu are antecedente în familie” susține dr. Elena Claudia Teodorescu.

Mai mult, pentru a ști că totul este în regulă, pacientelor care doresc să devină mame, medicii le recomandă efectuarea înainte de sarcină a unei ecografii mamare.

„Eu aș recomanda ca ecografia mamară să fie făcută și înainte de sarcină. Dacă sânii sunt în regulă nu este nicio problemă. Dar dacă apar formațiuni, în timpul sarcinii și alăptării vor evolua mai rapid” mai spune dr. Elena Claudia Teodorescu.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea