VENTILATOARELE, NE SALVEAZĂ SAU NU? Răspunsul specialiștilor, la Medika TV (video)

Subiectul suportului ATI pe care pacienții COVID-19 îl primesc în secțiile de specialitate, cu riscurile aferente, a fost discutat, marți seara, la Medika Special, unde au fost reunite opiniile specialiștilor din domeniu. Realizatoarea Dana Chera a lansat subiectul făcând referire la multitudinea de știri din ultimele zile care acreditează ideea că pacienții ajunți în situația de a fi ventilați mecanic au șanse reduse de supraviețuire. Diverse studii și articole mai mult sau mai puțin documentate științific au făcut loc unor astfel de speculații, ceea ce a justificat abordarea subiectului într-o dezbatere în prime-time la Medika TV:

La întrebările moderatoarei a răspuns, în primul rând, conf. univ. dr. Elena Copaciu, unul dintre cei mai reputați medici ATI din România, recunoscut și în spațiul european. Medic primar ATI, conf. dr. Elena Copaciu a explicat de unde a apărut scepticismul în privința reușitei manevrelor de intubare:

Pe de altă parte, medicul primar ATI a explicat cât de mare este greșeala celor care stau acasă având saturații scăzute de oxigen care conduc la un dezechilibru celular, cu efecte imposibil de anticipat în organism. În ceea ce privește riscurile intubării și ventilării mecanice, conf.dr. Elena Copaciu a explicat că manevrele se fac după protocoale în care sunt prevăzute și riscurile, dar și beneficiile, iar deciziile se iau când celelalte tipuri de suport ATI, cele neinvazive, nu mai dau rezultate.

Medicii participanți la dezbaterea de la Medika TV au fost întrebați de o telespectatoare care a intervenit în direct ce ar face dacă ar fi în situația de a alege dacă să își intubeze mamele. Cutremurătoare, cu adevărat, a fost destăinuirea conf.dr. Elena Copaciu care, atunci când s-a pus problema intubării tatălui său, suferind de o afecțiune incompatibilă cu viața, a trebuit să-i refuze această manevră, respectând astfel dorința pe care tatăl său a avut-o.

La rândul său, dr. Alexandru Dobrinov, medic de familie în Geneva, a răspuns, cu sinceritate, că i-ar fi aproape imposibil să ia o hotărâre.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea