Veste bună în domeniul prevenției cancerului de col uterin: 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, distribuite în țară

După ani buni în care campania de vaccinare împotriva HPV (Human Papilloma Virus), virusul responsabil pentru cancerul de col uterin, Ministerul Sănătății anunță că a distribuit în țară, către direcțiile de sănătate publică, 40.000 de doze de vaccin, iar acestea urmează să ajungă ulterior la medicii de familie.

Ce poți face tu? Solicită medicului de familie vaccin anti-HPV pentru fiica ta! Achiziționarea vaccinului împotriva HPV, pentru imunizarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, se realizează de către Ministerul Sănătății pe baza solicitărilor părinților/reprezentanților legali transmise medicilor de familie”,  arată Ministerul Sănătății într-o comunicare publică.

Potrivit specialiștilor, cancerul de col uterin este printre puținele tipuri de cancer care pot fi prevenite prin vaccinare. Experții spun că vaccinul, care acoperă 9 tulpini ale virusului, poate reduce cu până la 92% apariția cancerului.

Virusul, transmisibil pe cale sexuală, poate genera cancere atât la femei, cât și la bărbați. 

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (aproximativ 2.000 de decese anual). Cancerul de col uterin este pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea