Hipertiroidismul este o disfuncție apărută la nivelul glandei tiroide, iar cauzele care o determină pot fi multiple. În principiu, este vorba fie despre boli autoimune, fie despre dezechilibre generate de anumiți noduli tiroidieni.
„Sunt mai multe cauze posibile. Cea mai frecventă este o boală autoimună care se numește boala Basedow Graves. Este o boală în care corpul nostru nu recunoaște propriile sale celule, le consideră inamici și le bombardează. În momentul în care celulele tiroidiene sunt bombardate vor elibera în sânge o cantitate mult mai mare de hormoni tiroidieni și rezultatul va fi acest exces de combustibil hormonal circulat” a explicat dr. Roxana Boanță, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în chirurgie endocrină cervicală, invitată în studioul „Doctor Medika”.
Mai mult decât atât, nodulii tiroidieni independenți pot fi o altă cauză a apariției hipertiroidismului, având în vedere faptul că ei acționează autonom de funcțiile pe care glanda tiroidă le are.
„O altă cauză pot fi nodulii autonomi. Adică? Un nodul tiroidian care începe să secrete autonom, adică independent de reglarea pe care corpul o are. Mai putem avea episoade de hipertiroidie în cazurile de distrucție tisulară în tirodiditele acute” mai spune dr. Roxana Boanță, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în chirurgie endocrină cervicală, invitată în studioul „Doctor Medika”.