VIDEO Ce sunt angioamele cerebrale și cât de grave pot fi pentru sănătate

Angioamele cerebrale reprezintă o categorie de malformații vasculare cerebrale care pot pune în pericol viața pacientului. Doar intervenția rapidă a medicilor poate să salveze bolnavul. În foarte multe cazuri, acest tip de afecțiuni trec neobservate până la momentul în care încep să se manifeste.

Specialiștii susțin faptul că angioamele cerebrale sunt, de fapt, vase de sânge anormale formate din vasele de sânge care irigă creierul. Pot pune viața în pericol pacienților, pentru că se pot rupe și pot crea hemoragii cerebrale.

„Pentru publicul larg aș putea să definesc malformațiile vasculare cerebrale, ca niște ghemuri de vase anormale, situate în substanța cerebrală. Există și o clasificare extrem de detaliată a lor. Sunt cunoscute 4 categorii de malformații, iar oamenii trebuie să știe că nu toate sunt la fel de grave și de îngrijorătoare. Primele, și cele mai grave, sunt angioamele cerebrale, și acestea sunt vase anormale care pleacă din vasele care vascularizează creierul în mod normal și au o dezvoltare aberantă în anumite zone creierului. Sunt periculoase pentru că se pot rupe și pot da hemoragii cerebrale chiar mai grave decât în cazul anevrismelor” susține conf. univ. dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg, invitat în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.

Manifestările angioamelor cerebrale

În momentul în care apare ruptura angioamelor cerebrale, cel mai comun simptom este apariția crizelor comițiale cunoscute și sub numele de crize epileptice. Astfel, persoanele care suferă un astfel de episod trebuie transportate de urgență la spital și investigate de un medic specialist neurolog sau neurochirurg.

„Aceste angioame se pot manifesta înainte de a se rupe și forma cea mai cunoscută de manifestare este criza comițială sau pe înțelesul tuturor criza epileptică.  Și aici aș vrea să spun că o persoană adultă, care manifestă pentru prima dată o criză epileptică este musai să ajungă cel puțin la un medic neurolog pentru investigații amănunțite” mai spune conf. univ. dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg.

Categorii: Exclusiv, Video
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea