De la un an la altul, tot mai puțini copii se nasc în România. Natalitatea scăzută este generată atât de factori socio-economici, cât și de cauze medicale. Pentru problemele medicale există soluția reproducerii umane asistate, însă procedura este destul de costisitoare și nu toate cuplurile cu probleme de fertilitate își permit să o facă.
„Cauzele sunt împărțite. Bineînțeles, pe primul loc tot timpul sunt cauzele medicale. Oamenii suferă de anumite probleme de sănătate, iar din această cauză nu apare sarcina. Este însă o combinație între partea medicală și partea socială sau financiară. Persoanele tinere, care sunt la început de drum, și descoperă că au o problemă în a concepe un copil, atunci este recomandarea de a apela la specialiști la proceduri de reproducere umană asistată sau tratamente de infertilitate. Însă toate lucrurile acestea costă, iar pentru un cuplu tânăr partea financiară este destul de costisitoare și destul de greu de dus și astfel cuplul tânăr va amâna obținerea unei sarcini” a explicat, în cadrul emisiunii „Doctor Medika”, dr. Carmen Ianiotescu, medic primar obstetrică-gonecologie, cu supraspecializare în reproducere asistată.
Statul nu mai finanțează procedurile FIV
Până nu demult, statul român, prin diverse instituții, finanța proceduri de fertilizare in vitro, programe care veneau în sprijinul cuplurilor cu probleme de fertilitate. Din păcate, la acest moment, nu se mai alocă fonduri pentru astfel de proceduri.
„Existau programe, dar acum nu mai sunt finanțate. Există însă la Ministerul Sănătății subprogramul național însă dar nu are fonduri. Unele primării au mai subvenționat astfel de acțiuni, a făcut un program și Ministerul Familiei, dar în momentul de față nu există nicio opțiune pentru cuplurile care își doresc un copil și nu-l pot concepe pe cale naturală” a mai explicat dr. Carmen Ianiotescu, medic primar obstetrică-gonecologie, cu supraspecializare în reproducere asistată.