VIDEO Obezitatea, factor de risc pentru multe afecțiuni

Acumularea excesivă a kilogramelor provoacă numeroase dezechilibre la nivelul organismului. De obezitate sunt strâns legate boli precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială sau ficatul gras. Putem controla obezitatea printr-un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată.

Pentru a ne da seama dacă suferim sau nu de obezitate, trebuie să calculăm Indicele de Masă Corporală. Dacă rezultatul este peste 30, atunci suferim de obezitate. Dacă cifrele sunt mult mai mari, peste 40, atunci putem vorbi despre obezitate morbidă, iar asta complică lucrurile în ceea ce privește sănătatea noastră.

„Obezitatea are o prevalență extraordinar de importantă atât la nivel global, cât și național. Suntem în măsură să tragem un semnal de alarmă pentru că este o patologie exytrem de complexă cu efecte grave asupra organismului. Obezitatea poate fi definită atât printr-o formulă matematică, acest Indice de Masă Corporală, cu o anumită valoare, respectiv kilogramele peste înălțimea la pătrat. Iar o valoare peste 30 kg pe metrul pătrat reprezintă deja diagnostic de obezitate” susține, la „Doctor Medika”, dr. Loredana Bărbulescu, medic primar chirurgie generală, Ponderas Academic Hospital-Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

Clasele obezității

Există trei grade ale obezității, cel mai grav fiind al treilea, în care s-a instalat deja obezitatea morbidă. În această fază a obezității, dezechilibrele la nivelul organismului încep să se intensifice și sunt tot mai greu de controlat.

„Obezitatea se clasifică în 3 clase: gradul I, gradul II și gradul III, peste 40 este considerată obezitate morbidă, adică deja acumularea de kilograme în plus începe să afecteze calitatea vieții pacientului” mai spune dr. Loredana Bărbulescu, medic primar chirurgie generală, Ponderas Academic Hospital-Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

Cauzele obezității

Deși pare să aibă și o componentă genetică, obezitatea este strâns legată de stilul nostru de viață. Consumul de alimente nesănătoase, stresul cotidian și lipsa adecvată a somnului sunt factori de risc importanți în apariția obezității.

„Obezitatea este o patologie care poate avea o penetranță genetică. Tulburări metabolice…este de asemenea asociată cu probleme de sănătate care implică dezechilibre hormonale. Pot da aici exemplu patologia tiroidiene sau sindromul ovarelor polichistice. Dar este în strânsă legată și de factori comportamentali. Sunt mulți pacienți care suferă anxietate, depresie și acest lucru își pun amprenta pe stilul nostru de viață” a mai spus dr. Loredana Bărbulescu, medic primar chirurgie generală, Ponderas Academic Hospital-Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

Categorii: Exclusiv, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea