Considerată o alternativă a nașterii naturale, nașterea prin cezariană este tot mai des aleasă de mămici pentru a-și aduce pe lume bebelușii. Această intervenție vine însă cun unele riscuri, de aceea medicii le recomandă mamelor să aleagă nașterea naturală.
„Este adevărat că recuperarea după nașterea prin operație prin cezariană este mai lungă. Complicațiile immediate și tardive ale une nașteri prin operație cezariană sunt notabile. Noi comunicăm pacientei că există riscuri legată de acest tip de naștere„ a explicat dr. Alina Pleșoianu, medic primar obstetrică-gincologie Spitalul Regina Maria Băneasa, invitată în cadrul emisiunii „Doctor Medika”.
Când se administrează epidurala?
Alegerea cezarienei nu este întâmplătoare, pentru că mamele vor să nu resimtă durerile specifice nașterii naturale. Pentru a le preveni, medicii recomandă administrarea injecției epidurale, o substanță anstezică ce reduce din aceste dureri. Mama trebuie să-și dea însă consimțământul pentru administrarea injecției înainte de a ajunge în punctul unei dilatații complete.
„Dacă pacienta este în expulzie este târziu pentru epidurală. Ideea acestui tratament este controlul durerii. Dacă pacienta a ajuns la dilatație completă, până se administrează, până își face efectul, pacienta poate naște” mai spune dr. Alina Pleșoianu, medic primar obstetrică-gincologie Spitalul Regina Maria Băneasa.