VIDEO Studiu despre sănătatea orală a românilor. Cariile, cele mai frecvente probleme

Un studiu privind sănătatea orală a românilor arată că peste două treimi din cetățenii țării au o afecțiune orală, cariile fiind cele mai frecvente. Inițiatorii acestei cercetări vin și cu o serie de măsuri pentru a preveni problemele dentare, una dintre soluții fiind lansarea conceptului de „stomatolog de familie”.

Studiul privind sănătatea orală a Românilor a fost realizat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, în colaborare cu Ministerul Sănătății. Cercetarea a scos la iveală faptul că România este pe penultimul loc în UE în ceea ce privește consultațiile stomatologice, cu o medie anuală de 0,3 per capita, față de 0,9, media europeană. Adresabilitatea scăzută la medicul stomatolog duce la identificarea tardivă a problemelor de sănătate orală și la costuri crescute de tratament.

La Medika TV, expertul în politici de sănătate publică Irina Turcu a explicat ce măsuri trebuie luate pentru a crește adresabilitatea populației către cabinetele medicilor stomatologi.

„Prevenţia este importantă şi din punct de vedere social şi din punct de vedere material. În ideea de prevenţie, noi am lansat un concept de stomatolog de familie în mediul rural. Ideea pleacă de la distribuţia medicilor stomatologi, decalajul dintre urban şi rural în contract cu Casa (de Asigurări de Sănătate – n.r.) sau în practică privată”, a declarat Irina Turcu, expert în politici de sănătate.

În mediul rural numărul medicilor stomatologi este foarte mic, cei mai mulți specialiști în sănătate orală desfășurându-și activitatea în mediul urban. Cercetarea specialiștilor a mai arătat că cel puțin două treimi dintre români au o afecțiune dentară, cariile fiind cele mai frecvente.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea