Am intrat în postul Paștelui! Ce punem în farfurie?

Pe lângă rugăciune, postul înseamnă și o perioadă de restricții alimentare. Renunțăm la alimentele de origine animală, în favoarea celor de origine vegetală. Medicii recomandă această alegere și ne explică ce trebuie să mâncăm pentru ca organismul să nu aibă de suferit.

Din meniul de post nu trebuie să lipsească alimentele vegetale cu un conținut proteic ridicat.

„Dacă vrei să-ți construiești un regim alimentar de post sănătos trebuie luate ca reper alimentele bogate în proteine, de origine vegetală, evident. Cele mai bogate în proteine sunt mazărea, fasolea, năutul sau lintea. În următoarea categorie ar intra ciupercile, apoi cerealele de tot felul, precum orezul sau ovăzul. Și nu în ultimul rând semințele sau nucile. În contextul general al unei alimentații vegane, toate aceste produse își găsesc locul pentru că oferă o cantitate proteică aproape normal” susține dr. Șerban Damian, medic nutriționist.

Iată și cum se calculează indicele proteic astfel încât să corespundă standardelor.

„Ce înseamnă aproape de normal? Este vorba despre o cantitate de proteină care pentru o persoană fără o activitate fizică intensă. În cazul femeilor ar trebui să fie de 0,7 gr/kg-corp/zi, iar în cazul bărbaților, valoarea este estimată la 0,9-1 gr/kg-corp/zi. Adică dacă ai 70 de kg, trebuie să regăsești în alimentația zilnică 70 gr de proteine provenind din diverse surse” a mai spus dr. Șerban Damian.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea