Printr-o Hotărâre de Guvern, a fost aprobată Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare. Principalul scop al acesteia este reprezentat de reabilitarea medicală a pacienților care suferă de boli cardiovasculare sau cerebrovasculare.
Prin această strategie se urmărește creșterea accesului la servicii medicale pentru populație, în special în cazul pacienților cronici care suferă de boli cardiovasculare și cerebrovasculare. Totul prin creșterea calității serviciilor mediale și adaptarea lor la recomandările ghidurilor internaționale de specialitate. Bolile cardiovasculare și cele cerebrovasculare au un impact negativ imens asupra sănătății populației din România.
„Necesitatea unei reforme sistemice în ceea ce priveşte gestionarea la nivel naţional a afecţiunilor din această categorie, în concordanţă cu Strategia Naţională de Sănătate 2023-2030, rezultă ca urmare a faptului că bolile cardiovasculare şi neurovasculare sunt principalele cauze de deces la nivel naţional, dar şi principala cauză de dizabilităţi în rândul populaţiei României, cu costuri considerabile pentru sistemul naţional de sănătate şi pentru societate. Conform unui raport OECD, România se situează pe unul dintre primele locuri în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea din cauze prevenibile sau tratabile, cu o rată semnificativ mai mare decât media europeană, condiţii în care Strategia vizează micşorarea acestor diferenţe între starea de sănătate a românilor raportat cu ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene” potrivit documentului.
Strategia își mai propune ca:
- cel puţin 80% din spitalele judeţene vor avea o secţie de cardiologie cu linie de gardă dedicată;
- înfiinţarea a 20 de centre comunitare de îngrijire a pacienţilor cu BCC cronice în următorii 5 ani;
- creşterea cu cel puţin 20% a numărului de unităţi ATI dedicate tratamentului BCC;
- atingerea în următorii 7 ani a unui număr de proceduri efectuate anual similar cu media ţărilor europene;
- creşterea cu cel puţin 20% a finanţării pentru procedurile complexe;