În România performanţa este pedepsită

Şefa Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, Klara Brînzaniuc, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că în România performanţa este pedepsită, în sensul că deşi acest institut rezolvă cazuri foarte dificile şi costisitoare, cu atât are mai puţine cazuri decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

“Paradoxul este că performanţa este pedepsită. (…) Cu cât performanţa este mai mare – şi avem şi cazuri care au un indice de complexitate 28 – dacă sunt complexe şi se ajung la aceste proceduri hibride de rezolvare a lor, dar utile, poate singurele care salvează viaţa pacientului – atunci avem mai puţine cazuri care ni se decontează în acea lună. De aceea ajungem la 130 %, rulajul nostru după numărul de paturi este cel normal, dar cazurile fiind complexe, costurile sunt foarte mari şi nu ni se decontează din ele decât suma contractată. Şi atunci senzaţia este că, cu cât munceşti mai bine, cu atât rezolvi mai puţini pacienţi. Dar problema noastră este legată de adresabilitatea pacienţilor”, a declarat Klara Bînzaniuc.

Conducerea IUBCvT Târgu Mureş consideră că această problemă este generată de metoda de finanţare care este prost gândită.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, profesor doctor Horaţiu Suciu, consideră că finanţarea reprezintă o problemă gravă şi susţine că nu este posibil ca în România să se efectueze doar 4.000 de operaţii pe cord deschis la o populaţie de aproape 20 de milioane, în condiţiile în care în Ungaria, la o populaţie la jumătate, se efectuează 7-8.000 de intervenţii.

Declaraţiile celor doi au fost făcute cu ocazia unei conferinţei care marchează împlinirea a 45 de ani de la prima operaţie pe cord deschis efectuată în România, la Târgu Mureş.

“Această aniversare de 45 de ani de la prima intervenţie pe cord deschis din România are şi un rol de a atrage un semnal de alarmă că finanţarea unei astfel de specialităţi şi finanţarea medicinei de performanţă este costisitoare, dar faptul cel mai important este că trebuie să recunoaştem această problemă şi să o rezolvăm”, a spus dr. Horaţiu Suciu.

În urmă cu 45 de ani, în data de 5 aprilie 1973, la Târgu Mureş, prof. dr. Radu Deac împreună cu prof. dr. Ioan Pop de Popa, alături de o echipă de chirurgi şi anestezişti, au efectuat prima operaţie pe cord deschis din România.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea