LIBER LA MARE ȘI TERASE! Regulile unui infecționist pentru relaxare fără infectare

Anunțate oficial de Klaus Iohannis, noile măsuri de relaxare, care vor intra în vigoare începând cu 1 iunie, le permit românilor să meargă la terase sau la plajă. Medicii ne recomandă însă să respectăm o serie de măsuri de prevenție pentru a exclude riscul infectării cu SARS-CoV-2.

Chiar dacă la nivel național situația epidemiologică pare că s-a stabilizat, riscul infectării cu SARS-CoV-2 rămâne. O spun medicii și o arată statisticile oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică. Cu toate acestea, de la începutul săptămânii viitoare, vom putea merge la terase sau la plajă. Medicii ne oferă câteva sfaturi referitoare la măsurile de prevenire pe care ar trebui să le luăm pentru a nu ne îmbolnăvi.

Sigur că rămâne riscul de apariție a unor noi focare, faptul că cei care nu respectă pot duce la alte îmbolnăviri în lanț, dar eu cred că, una peste alta, e o situație bună. Trebuie să păstrăm un echilibru, să știm exact cu cine stăm la masă și să păstrăm, până la urmă, aceleași reguli de igienă, purtăm masca până ajungem la masă, purtăm masca atunci când intrăm în contact cu alte persoane, nu și atunci când mâncăm. În acest an, suntem mai puțin sociali. Lucrurile acestea de a da mâna, de a ne strânge în brațe, nu vor există în acest an. Și, să știți, contează destul de mult în a reduce îmbolnăvirile” a precizat medicul primar infectionist Adrian Marinescu, în direct la emisiunea „Medika Special”.

Putem folosi vesela cu încredere

În ceea ce privește riscul de a ne contamina în timp ce folosim vesela teraselor, medicii explică faptul că acest risc este diminuat. Mai importantă este igiena mâinilor noastre.

Transmiterea prin intermediul suprafețelor este cu risc redus. Ceea ce înseamnă că riscul ca prin atingerea unui pahar, pahar atins înainte de un angajat, să existe transmitere este mic. Eu cred că dacă păstrăm regulile de igienă și vom avea mâinile curate riscul de transmitere este mic” a mai spus medicul Adrian Marinescu.

Recomandări pentru mersul la plajă

Deși ne este permis să mergem și la plajă, această activitate trebuie realizată tot cu respectarea unor măsuri de prevenție. Iar dacă le ignorăm, evident, riscăm să ne infectăm.

În România vom putea merge oriunde la plaja, cu siguranță vom merge pe litoral, e important să păstram aceeași distanță socială. Contează și cum socializăm noi. Dacă nu voi păstra distanță și regulile de igienă, riscurile vor apărea. Și atunci răspândirea intracomunitară în loc să fie redusă s-ar putea schimba” a adăugat medicul Adrian Marinescu.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea