Organizația Mondială a Sănătății a făcut publice numele statelor care au reușit să elimine grăsimile trans produse industrial, din lanțul alimentar. Este vorba despre Austria, Norvegia, Oman și Singapore. Cele patru state au adoptat politici coerente și sisteme eficiente de monitorizare, protejând astfel sănătatea publică.
„Măsurile luate pentru eliminarea grăsimilor trans produse pe cale industrială reprezintă o strategie eficientă în prevenirea, la nivel global, a bolilor cardiovasculare. Grăsimile trans sunt un factor de risc semnificativ și contribuie anual la multe decese. Gestul acestor țări ajută la protejarea sănătății populației și reprezintă un exemplu de urmat” a transmis dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.
Grăsimile trans blochează arterele și cresc semnificativ riscul de boli cardiovasculare. Bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru peste 270 de mii de decese, pe mapamond, în fiecare an.
Grăsimile trans sau acizii grași trans (TFA) sunt acizi nesaturați care provin atât din surse artificiale, cât și din surse naturale. Grăsimile trans produse industrial sunt un ingredient nelipsit din produsele de patiserie, precum biscuiții, plăcintele sau în alte tipuri de produse precum margarina, grăsime vegetală etc. Fie că sunt naturale sau produse artificial, grăsimile trans sunt la fel de dăunătoare.
OMS a tras un semnal de alarmă cu privire la nocivitatea grăsimilor trans încă de acum șapte ani. În continuare organizația recomandă guvernelor lumii să adopte politici pentru eliminarea din alimentație a grăsimilor trans.