Postul poate fi ținut de oricine? Explicațiile nutriționiștilor

Am intrat oficial în postul Paștelui, iar alimentația se modifică semnificativ. Renunțăm la alimentele bogate în proteine și grăsimi animale, în locul celor vegetale. Aceste restricții alimentare sunt însă potrivite pentru toată lumea? Specialiștii în nutriție explică faptul că sunt anumite persoane pentru care postul nu e tocmai recomandat.

„Un post ținut corect înseamnă beneficii pentru organism. Este o perioadă în care reușim să relaxăm digestia, consumând alimentele de origine vegetală. Ele se digeră mai ușor decât cele de origine animală și asta reprezintă un beneficiu” a declarat la Medika TV, dr. Șerban Damian, medic nutriționist.

Sunt însă anumite categorii de persoane pentru care postul nu e tocmai recomandat. Și nu pentru că le-ar face rău în mod direct, ci pentru că este mai potrivit pentru ele să nu apeleze la restricții alimentare.

 „Există anumite categorii de persoane pentru care postul nu e tocmai recomandat, nu neapărat pentru că ar face rău, ci doar pentru că este mai sigur să se păstreze obiceiurile alimentare pe care le au. Mă refer aici la copii, la femeile însărcinate sau chiar și la mamele care alăptează. Copiii au nevoie de o alimentație diversificată care să-i ajute să crească, de exemplu” a mai spus dr. Șerban Damian.

Totuși, chiar și alimentele considerate de post pot fi periculoase pentru sănătate, mai ales dacă nu sunt alese corect.

„Problemele apar atunci când își restricționează alegerile și merg doar pe câteva alimente la îndemână și care de multe ori pot să fie prea sărace în proteine Mănâncă, de exemplu, halva, pâine sau cartofi, despre care se știe că nu au un conținut proteic ridicat” a mai spus dr. Șerban Damian.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea